Sůl není vždy nad zlato

 

Srdeční selhání je stav, kdy srdce nedokáže pumpovat krev tak efektivně, jak by mělo. Jedním z klíčových bodů při zvládání tohoto onemocnění je správná výživa, zvláště pak omezení příjmu soli. 

Proč je sůl škodlivá?

Sůl, nebo přesněji v ní obsažený sodík je prvek, který je nezbytný pro řadu tělesných procesů, včetně udržování rovnováhy tekutin a normálního fungování nervů a svalů. K zajištění správné funkce organismu ho ale stačí přijímat v potravě jen minimální množství. Naopak nadměrný příjem soli může mít vážné následky, pro lidi se srdečním selháním to platí dvojnásob. 

Sůl zadržuje vodu: Přílišný příjem sodíku způsobuje zadržování vody v těle. To vede k zmnožení objemu krve, což s sebou nese stoupající nároky na srdeční činnost. Výsledkem je zhoršení příznaků srdečního selhání, jako jsou otoky a dušnost. Bez ohledu na to, jak moc se Vám podaří příjem soli snížit, se každý den zvažte. Pokud tělesná hmotnost náhle stoupne, kontaktujte svého lékaře.

Sůl zvyšuje krevní tlak: Nadměrný příjem soli je spojen také s nárůstem krevního tlaku, srdce potom musí pumpovat vůči vyššímu odporu. Zvýšený krevní tlak tak může srdeční selhání dále prohlubovat, kromě toho stoupá také riziko dalších kardiovaskulárních problémů.

Jak omezit příjem soli?

Omezení soli ve stravě je jedním z předních kroků ke zmírnění příznaků srdečního selhání a zlepšení celkového zdraví. Redukce soli zní snadně, ve skutečnosti se ale jedná o náročnou výzvu, v moderní stravě je totiž všudypřítomná. Pokud se Vám ale zdaří, Vaše srdce Vám poděkuje.

Vyhýbejte se průmyslově zpracovaným potravinám: Mnoho zpracovaných potravin, jako jsou polévky v prášku, konzervované maso a ryby, uzeniny a hotová jídla, ale i třeba některé sýry, obsahuje vysoké množství soli. Upřednostňujte čerstvé potraviny a raději si vařte doma ze základních surovin, jen tak máte nad množstvím přidané soli plnou kontrolu. 

Čtěte nutriční informace: Naučte se číst nutriční údaje na potravinách a hledejte výrobky s nízkým obsahem sodíku. Produkty označené jako „nízký obsah sodíku“ nebo „bez přidané soli“ mohou být vhodnou volbou, vždy si ale množství soli ověřte v textu.

Používejte bylinky a koření: Místo solení můžete používat různé bylinky a koření, které jídlu dodají silnější chuť. Mezi skvělé alternativy patří bazalka, tymián, koriandr nebo petržel. Podobně mohou fungovat také pikantní přísady, jako je chilli nebo česnek.

Odstraňte volnou sůl ze stolu: K přisolování během jídla to svádí více, pokud je solnička dostupná přímo na stole. Vyvarujte se toho.

Vařte chytře: Při vaření těstovin nebo zeleniny se vyhněte přidávání soli přímo do vody. Místo toho zkuste jídlo dochucovat až po uvaření, i tehdy ale používejte sůl jen velmi opatrně.

Vyhýbejte se slaným pochutinám: Snažte se omezit konzumaci slaných pochutin, jako jsou brambůrky, slané ořechy a solené pečivo. Místo toho zkuste nesolené varianty nebo si připravte vlastní zdravé svačiny.

Náhražky soli – dobrý sluha, zlý pán: Na trhu existuje celá řada slaných produktů, ve kterých je část sodíku nahrazena jinými minerály, především draslíkem. Jejich užití sice vede ke snížení příjmu sodíku a v obecné populaci i ke snížení cévních a srdečních příhod, u pacientů se srdečním selháním je ale opatrnost namístě. Některé často užívané léky totiž hladinu draslíku zvyšují, stoupá také při onemocnění ledvin. Poraďte se raději nejprve se svým lékařem, příliš vysoké hladiny draslíku jsou velmi nebezpečné a mohou vést až k náhlé srdeční zástavě.

Pamatujte, že i malá změna může mít na Vaše srdce citelný dopad. Ten bude o to výraznější, pokud se Vám povede udělat podobně dlouhodobě udržitelné kroky i v jiných oblastech, například na poli fyzické aktivity, zdravého spánku nebo zanechání kouření.